03 de març 2010

UNA REFLEXIÓ SOBRE ELS RESULTATS DE LA CONSULTA POPULAR DEL 28-F.


En primer lloc, i amb la finalitat d'objectivar al màxim l'anàlisi, ens basarem exclusivament en els números (els números són els que són, són objectius i inamovibles).
Si veiem que és el que han dit els mitjans de comunicació sobre els resultats, observem que - excepte honroses excepcions - s'han centrat a destacar o, millor dit, a intentar decantar la balança en aspectes i amb tendència aparentment negatius, ressaltant coses com:

“Les consultes independentistes punxen en participació”

“Si descafeïnat a la independència”

“Las consultas independentistas pierden fuelle”

I fins i tot el Periòdic de Catalunya arriba a dir: “L´independentisme perd força en el seu simulacre de referèndum” . Què vol dir o insinuar dient simulacre de referèndum ? Ha estat una consulta popular i punt; cap simulacre de res !

Esment a part mereix el nostre ajuntament que, en la seva pàgina web, amb el subtítol de la notícia diu: “El municipi es queda un punt per sota de la participació total ” i després, en la breu ressenya: “...arribant finalment al 20,70% de participació, quasi un punt per sota del 21,5% de mitjana registrada en els 80 municipis que ahir...” Doncs els convidem a que segueixin llegint, i que vegin els números...

Podia haver dit, per exemple, que Cabrils ha estat el poble del Maresme amb major índex de participació, com així ha estat, però no, "nada positivo, todo negativo" com deia aquell entrenador del Barça.

Bé, toca ara veure els números:

Sobre un cens total de 5.236 ciutadans, van votar 1.084 i d'ells 1.015 van votar SI, i 49 van votar NO. Això representa una participació del 20,7% de tot el cens teòric, per tant, el 19,39% de tot el cens teòric va votar SI.

Vegem ara que va passar a les últimes eleccions municipals de Cabrils. El partit més votat (CIU) va tenir 494 vots. Menys de la meitat dels que van votar SI el 28F! i aquests 494 vots representa només el 10,63% del total del cens. El SI ha obtingut el 19,39% del cens, gairebé el doble!.

Si comparem el mateix amb el PSC, segon partit en vots i actualment en el Govern de l'Ajuntament. Nombre de vots: 471 ( El SI: 1.015 vots); percentatge respecte al cens total: el 10,13% (El SI el 19,39%). El PP 214 vots (gairebé 5 vegades menys que el SI i un 4,6% del cens i ERC 202 vots i un 4,35% del cens. Recordem: El SI 1.015 vots i el 19,39% del cens. Estem comparant nombre de vots en valor absolut!
És molt fort aquestes diferències a favor del SI.

I si fem el mateix (però ara comparant-lo amb les eleccions al Parlament de Catalunya del 2006) veiem que el partit més votat (CIU) va obtenir el 17,59% sobre el cens total. El PSC,segon i actualment en el Govern de la Generalitat, va obtenir el 14,96%, li segueix ERC amb el 7,82% i finalment el PP amb el 5,94%. Repeteixo: El SI a Cabrils ha obtingut el 19,39% del total del cens, per sobre de qualsevol partit en les parlamentàries.

Sí, ja sabem que són coses diferents, però aquí només volem remarcar el veritablement important: El que digui un 19,39% dels ciutadans perd legitimació només pel fet que la participació ha estat del 20,7%?

Si la resposta és sí, llavors Com es poden sentir legitimats en el Parlament els que només tenen el 14,96%; o en l'Ajuntament amb un 10,13%

La legitimació qui la dóna: els vots o la participació?.

Finalment una reflexió que, si bé no es pot objectivar amb números, sí es pot fer amb la raó. La participació d'unes eleccions parlamentàries o municipals no es pot comparar amb la participació d'una consulta absoluta i solament popular. En el primer cas està darrere donant suport i empenyent tot l'aparell de l'Estat amb tots els seus recursos tècnics, econòmics i humans.
La consulta popular es realitza sense cap tipus de suport oficial ni en mitjans ni en recursos ni, molt menys, econòmics, i fins i tot amb l'oposició d'algun que un altre (o d'ambdós ) partit polític important.

Buscar comparances en aquest aspecte és com voler comparar a David amb Goliat.

Ah, per cert! - i tot i amb això el 28F David va guanyar a Goliat.

ÀREA D’INFORMACIÓ I PARTICIPACIÓ
Participació Ciutadana

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sres. del VIC:
Sin entrar a valorar si era oportuna o no la consulta de la independencia de Cataluña, puesto que estamos en democrácia y cada uno es libre de plantear dentro de los límites legales lo que crea conveniente u oportuno, me parece si me lo permiten, un poco demagógica la exposición que hacen sobre los votos obtenidos en el 28F con el de los partidos políticos obtenidos en las elecciones tanto a nivel local como autónomico. En los resultados del 28F habia que decidir entre el "SI" o el "NO" decisión no muy compleja a la hora de decidir, cosa que en los comicios tanto locales como autonómicos, los ciudadanos tienen que decidir entre "8 o MÁS OPCIONES POLÍTICAS" por lo que la equiparación no se ajusta a la realidad.
¿QUE PASARÍA SI EN LAS ELECCIONES TANTO LOCALES COMO AUTÓNOMICAS SE PRESENTARAN COMO MÁXIMO 3 PARTIDOS?. ¿CREEN VDES. QUE EL PORCENTAJE DE VOTOS QUE SALDRÍA SERÍA EL MISMO? creo honestamente que no.
Por lo que a mi humilde entender su teoría expuesta no se sostiene, dicho esto desde el máximo respeto que me merecen Vdes. y la labor que realizan.

El oráculo de Cabrils

Aquest blog està optimitzat per a una resolució de 1024x768 píxels