15 d’abril 2007

L’ESPORT ES FONAMENTAL PER LA SALUT I LA QUALITAT DE VIDA ( 1ª part)

Son ben reconeguts els beneficis de practicar esport, tot i que cal considerar alguns aspectes perquè com totes les coses, es necessària la prudència i els coneixements per aconseguir el màxim profit. No parlarem pas de l’esport d’èlit i d’alta competició, en que els esportistes estan tractats per sanitaris especialistes en aquests aspectes, sinó que farem algunes referències pràctiques pels nostres conciutadans que estan practicant algun esport i sobre tot pels que o no ho han fet mai o ho han abandonat.

Resum dels beneficis mes coneguts que produeix l’esport:

· Alenteix els processos degeneratius propis de l'edat i fins i tot alenteix la pèrdua de certes funcions mentals ( memòria, agilitat mental, concentració).

· Millora la circulació sanguínia i ajuda a prevenir trastorns cardiovasculars (coronaris), arterials i venosos (per exemple aparició de vàrices a les cames)

· Evita o al menys retarda i redueix la hipertensió (tensió arterial alta), l'osteoporosi (pèrdua de cals als ossos), la diabetis tipus II (aquella relacionada amb el pas dels anys i l’obesitat) i la síndrome de tensió premenstrual a les dones.

· En enfortir la musculatura, l’exercici físic preveu les fractures en actuar positivament sobre la força muscular, l’agilitat, etc.

· Enforteix el sistema immunològic (sistema de defensa del organisme) i fa a la persona mes resistent a certes malalties

· Augmenta el nivell de la serotonina (hormona) al cervell, cosa que propicia un estat d'ànim més positiu. Per tant, té efectes beneficiosos davant petites depressions, l'ansietat, l'estrès i la neurosi. En resum, les millores en l'aspecte físic repercuteixen positivament a nivell psicològic.

· Tot exercici físic regular augmenta l'eficàcia del son, sempre que no es practiqui immediatament abans de l'hora d'anar a dormir.

· Es un magnífic preventiu de l’hàbit de fumar (molt important per tothom però sobre tot pels nostres adolescents i joves) en fomentar la cultura del esforç i de la salut, i també ocupant el temps en una activitat en la qual no es fuma. Està clarament demostrat que existeix una relació inversa entre la pràctica de l’esport i el consum de tabac.

Però, a més d’aquest beneficis generals, també cal indicar algunes circumstàncies específiques en que l’esport esta especialment recomanat:

1. Com ajuda a les persones amb sobrepes, tot i que es la dieta és la part més important

2. Les persones en professions sedentàries.

3. Les persones diagnosticades de osteoporosis. Esta demostrat que un esport suau, afavoreix la restauració de la cals als ossos i ajuda al tractament mèdic. L’osteoporosi es mes freqüent en dones després de la menopausia. De totes maneres l’exercici s’ha d’adequar a la fragilitat òssia, evitant exercicis molt intensos que podrien incidir en lesions de la columna.

4. Esta molt indicat en el nens hiperactius.

5. Sovint els pacients portadors de pròtesis de maluc, pregunten si després de la intervenció quirúrgica i de la recuperació, podran realitzar algun esport. Cal considerar dos aspectes: El primer és que malgrat cada vegada les pròtesis son millors, aquestes tenen una vida limitada i en una certa relació amb llur utilització, per això i per allargar la vida de la pròtesis son poc recomanables esports d’equip (Futbol , bàsquet, etc.) o que comportant exercici intens o canvis de posició de les cames (tennis individual, squash, etc.), però per contra son molt recomanables esports de baix impacte sobre el maluc, com caminar, nedar, golf, bicicleta i golf i fins i tot tennis en la modalitat de dobles, i son recomanables perquè afavoreixen la força muscular que ajuda a la millor .

En la 2ª part d’aquest breu article de divulgació, parlarem de la dieta de l’esportista, la hidratació mes adequada i del exercicis previs (sobre tot estiraments) a la activitat esportiva.

Fins la propera setmana.

Dr. Joan Monés Xiol

Aquest blog està optimitzat per a una resolució de 1024x768 píxels